Bordsplaceringen är vital för ditt arrangemang

Oavsett om det gäller en stor födelsedag, en firmafest eller ett bröllop så är problematiken den samma. Det är svårt att få gästerna att slappna av samt att bryta isen. När ett stort antal människor samlas på ett och samma ställe är det ofta lätt hänt att man väljer att hålla sig till dem man känner. Det är dessutom väldigt få människor som har modet att både sätta sig bredvid någon som är mycket äldre och dessutom helt okänd för en själv.

Bordsplaceringen kan vara skillnaden mellan en stel och en lyckad tillställning

Hur undviker man då att hamna i ett läge där alla bara sätter sig bredvid dem som de redan känner? Det mest självklara är givetvis att man håller sig med bordsplacering överhuvudtaget. På så sätt får gästerna ingen chans att gå i invanda mönster och man får som arrangör verkligen möjligheten att själv påverka stämningen vid borden. Vill man sedan verkligen ha chansen att påverka stämningen under exempelvis en middag så gäller det att man tänker igenom sina val väldigt noggrant.

Du som arrangör har fördelen av att känna alla dina gäster. Du vet vilka hobbys och intressen de har och vilka människor som förmodligen kommer att passa bra med varandra vid de olika borden. På så sätt kan man verkligen styra stämningen mot det bättre. När gästerna redan under middagen lär känna varandra på ett bra sätt ökar sedan förutsättningarna för en lyckad fest.

I Sverige finns en fin tradition av att blanda gäster huller om buller med varandra. Till hjälp har gästerna sedan ofta en lista över vilka som sitter vid ens eget bord och vad de gör samt vilken relation de har till brudparet. På så sätt undviker man stelheten som lätt kan uppstå i början då ens bordsgrannar söker efter teman att prata om.